CROMB și ICOLD 2020-2022


ScURTA RETROSPECTIVA CROMB 2022

         Anul 2022 a fost un an bogat in evenimente pe agenda CROMB. In primul rand a fost anul care a marcat reluarea treptata a sedintelor Comitetului Executiv CROMB prin participare directa, dupa o lunga si nedorita pauza provocata de pandemia de COVID 19.

         Pe parcursul anului au avut loc 4 sedinte ale Comitetului Executiv CROMB care au inclus pe langa informarile obisnuite privind situatia financiara la zi a CROMB, circularele ICOLD, prezentarea buletinelor privind viitoarele evenimente ICOLD s.a. si o serie de subiecte principale de dezbatere. De asemenea 2022 a insemnat si anul in care s-a desfasurat Adunarea Generala a CROMB pentru alegerea noului Comitet Executiv al CROMB pentru perioada 2022 – 2025. Totodata 2022 a reprezentat si anul reluarii intalnirilor directe la ICOLD prin desfasurarea la Marsilia a celei de a 90 Reuniuni Anuale si a celui de al XXVII – lea Congres ale ICOLD. Nu in ultimul rand 2022 a fost si anul reluarii frumoasei traditii a intalnirii veteranilor CROMB.

Evenimentele principale ale CROMB in 2022 au fost:

  • Sedinta Comitetului Executiv din 02.02.2022 a fost dedicata unor incidente recente care au avut loc la baraje din Romania. Au fost prezentate si analizate Incidentul de la barajul de priza nr. 1 de la Tg. Mures (Prezentare dl ing. Alexandru Doldur si dl conf. dr. ing. Adrian Prodescu) § Avarierea ultimei trepte de disipare a energiei de la barajul Crivina – Ogrezeni (Prezentare dl prof. dr. ing. Dan Stematiu) § Incidentul produs in casa vanelor golirii de fund, la instalatia de servitute a barajului Rausor (Prezentare dna ing. Mihaela Dragusin)
  • Sedinta extraordinara a Comitetul National Roman al Marilor Baraje (CROMB) din 15.02.2022 având ca tema unica pe ordinea de zi   ” Dezbateri privind probleme si posibile solutii pentru realizarea lucrarilor de infrastructura din domeniul apelor din cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) promovate de A.N. Apele Romane „

          La sedinta au participat pe langa membri ai Comitetului Executiv al CROMB, un                numar de experti in siguranta barajelor, reprezentanti ai unor institutii de                            proiectare si executie de lucrari hidrotehnice precum si angajati ai ANAR.   

          Avand in vedere etapa extrem de importanta care urma, a elaborarii expertizelor              pentru fundamentarea lucrarilor de inteventie necesare si a proiectelor pentru                  realizarea acestora, CROMB a propus o serie de principii cadru pe care toti                        expertii si proiectantii au trebuit sa le respecte.

  • Participarea delegatiei CROMB la Reuniunea Anuala si Congresul ICOLD de la Marsilia. Reprezentantii CROMB au prezentat comunicari in cadrul temelor Q105 (Incidente si accidente la baraje) – Managementul sigurantei barajelor si digurilor in Romania, trecut, prezent si perspectiva, autori Altan Abdulamit si Dan Stematiu, Q106 (Supraveghere, echipare cu dispositive de urmarire, monitorizare si achizitia si prelucrarea datelor) – Achizitia si prelucrarea datelor pentru a evalua comportarea barajelor a prevedea si identifica incidentele, autori: Irinel Iacob si Catalin Popescu, Q 107 (Schimbarile climatice si barajele) – Barajul Stanca – Costesti un studiu de caz tipic de modificare a regulilor de exploatare in conditiile schimbarilor climatice autori Iulian Asman, Cristian Stoian si Razvan Bogzianu.
  • In ziua de 23.06.2022 a avut loc Adunarea Generala de alegeri a CROMB in urma careia a fost ales noul Comitet Executiv al CROMB pentru perioada 2022 – 2025. Noul presedinte al CROMB a fost ales Dl dr. ing. Catalin Popescu. Dl prof. Altan Abdulamit s-a alaturat presedintilor de onoare. Vicepresedinti sunt doamnele Irinel Iacob si Petruta Isofache si domnii Cristian Stoian, Mihaita Fundeanu, Marian Sterian. Secretarul CROMB este dl Iulian Asman secondat de trei secretari adjuncti: doamna Liliana Enciu si domnii Razvan Bogzianu si Daniel Gaftoi.

            Ulterior s-a procedat la reinscrierea CROMB la judecatorie si la banca.

           Componenta integrala a noului Comitetului Executiv rezultat in urma alegerilor se             regaseste pe site

  • Sedinta Comitetului Executiv din 4.10.2022 desfasurata la Sala Radu Priscu de la Facultatea de Hidrotehnica a avut pe ordinea de zi prezentarile temelor Q106 si Q107 dezbatute la Congresul ICOLD de la Marsilia. Autorii prezentarilor au fost domnii Catalin Popescu si Iulian Asman.
  • In 10.11.2022 s-a desfasurat dupa o pauza de trei ani Intalnirea veteranilor CROMB. Intalnirea a avut loc la Casa Oamenilor de Stiinta si s-a bucurat de o prezenta record de 14 persoane.
  • Sedinta Comitetului Executiv din 13.12.2022 desfasurata la AQUAPROIECT a avut pe ordinea de zi prezentarile temelor Q104 (Inovatii in conceptia si performanta barajelor de beton) si Q105 dezbatute la Congresul ICOLD de la Marsilia. Autorii prezentarilor au fost domnii Daniel Gaftoi si Altan Abdulamit.