CROMB și ICOLD 2010-2020


CROMB și ICOLD 2010-2020

   In 2011 gazda celei de –a 79 –a Reuniuni Anuale a ICOLD a fost pitorescul oras elvetian Lucerna (Luzern).Manifestarea s-a desfasurat in intervalul 29 mai – 03 iunie si a inclus sedintele Comitetelor tehnice, un tur tehnic la 2 baraje importante (Göscheneralp – baraj de anrocamente de 155 m cu nucleu de pamant argilos si Lucendro – baraj cu contraforti cu H = 69 m) un simpozion tehnic intitulat « Barajele si acumularile in fata unor noi provocari» precum si Reuniunea Executiva a ICOLD. La Lucerna au participat 10 delegati din partea CROMB.

   Din cele 180 de comunicari transmise la simpozion din toata lumea 25 au fost selectate pentru a fi prezentate in plen (inclusiv o lucrare elaborata de dl profesor Stematiu si colaboratori, care se referea preponderent la fenomenele de imbatranire de la barajul Poiana Uzului apartinand A.N. Apele Romane). Delegatia CROMB a numarat 9 membrii.

La sedinta Reuniunii Executive

   In intervalul 1 – 8 iunie 2012 s-au desfasurat la Kyoto, vechea capitala imperiala a Japoniei a 80 –a Reuniune Anuala si al XXIV Congres ale ICOLD. CROMB a fost reprezentat de o delegatie formata din 11 persoane.

   In cadrul sedintelor de lucru ale comitetelor s-au facut propuneri pentru denumirile si tematicile noilor buletine tehnice si s-au analizat termenii de referinta pentru noile subiecte ale buletinelor. In acest context a fost initiata elaborarea unui nou buletin tehnic al Comitetului pentru supravegherea barajelor intitulat studii de caz care analizeaza rolul sistemelor de urmarire in detectarea la timp a unor situatii atipice sau anormale a barajelor.

   In cadrul simpozionului cu tema « Baraje pentru o lume in schimbare» delegatia CROMB a prezentat doua comunicari:

  • Tehnici de investigare si lucrari de remediere pentru controlul infiltratiilor prin baraje de pamant elaborata de Dan Stematiu, Radu Sarghiuta, Catalin Popescu si Daniel Gaftoi, prezentata de dl profesor Dan Stematiu
  • Transfer de tehnologie in activitatea de urmarire a comportarii barajelor in cadrul A.N. Apele Romane elaborata de Iulian Asman si Altan Abdulamit si prezentata de Iulian Asman

    Cele 4 chestiuni ale Congresului al XXIV – lea al ICOLD au vizat tehnicile prietenoase fata de mediu pentru baraje si acumulari, siguranta barajelor, evaluarea viiturilor si imbatranirea si modernizarea barajelor.

    CROMB a participat cu un numar record de 6 lucrari din care doua au fost prezentate in plen de dl prof. Dan Stematiu:

  • “Viituri de proiect obtinute prin prelucrare statistica” elaborata de Radu Drobot si Aurelian Florentin Draghia care neputand participa l-au delegat pe dl profesor Stematiu s-o prezinte;
  • “Fenomenele de imbatranire a fundatiilor la cateva baraje romanesti” elaborata de Dan Stematiu, Adrian Popovici si Dan Covaceanu.

   In perioada 09 – 13.04.2013 a avut loc la Venetia in Italia al 9-lea Simpozion al Clubului European al ICOLD cu tema “Impartasind experienta pentru acumulari de apa sigure si durabile”.

   Delegatia CROMB a fost formata din 10 persoane si a participat la simpozion cu 3 lucrari inscrise din care una a fost prezentata in cadrul sesiunii A de lucru (Managementul resurselor de apa in Europa) iar doua au fost prezentate in cadrul sesiunii de postere la sectiunea B (Prezervarea si dezvoltarea sistemului european de constructii hidrotehnice), avand una din contributiile importante la desfasurarea simpozionului.

    Cei trei lucrari prezentate de reprezentanti ai CROMB au fost:

  • Aspecte ale gospodaririi resurselor de apa din Romania prezentata in plen de conf. dr. ing. Altan Abdulamit.

-Proiect de reabilitare a barajului Belci dupa accidentul din 1991 (prezentata in sesiunea de postere) prezentata in cadrul sesiunii de postere de dr. ing. Iulian Asman

-Performanta retelelor neuronale pentru remodelarea unor parametrii de raspuns ai unui baraj cu contraforti la solicitarile exterioare(prezentata in sesiunea de postere) prezentata in cadrul sesiunii de postere de lector dr. ing. Cornel Ilinca,

    In perioada 11 – 16.08.2013 a avut loc la Seattle in Statele Unite ale Americii a 81 – a Reuniune Anuala a ICOLD.

   In cadrul Comitetului tehnic al ICOLD pentru baraje si viituri au avut loc  discutii asupra viitorului buletin “Evaluarea viiturilor pentru siguranta barajelor”, care  au privit aprofundarea celor 4 capitole (Metode curente, Noi tendinte, Selectia viiturii de calcul, Transportul deseurilor solide). Capitolul 3 rezuma si compara diferitele proceduri si instructiuni aplicate in peste 30 de tari precum si analiza de risc aplicata pentru determinarea viiturii de calcul si selectia acesteia. Reprezentantul Comitetului Roman al Marilor Baraje (CROMB), Ovidiu Gabor a prezentat experienta si viziunea din Romania in acest domeniu.

   In cadrul Comitetului tehnic pentru Supravegherea barajelor, s-a trecut la elaborarea unui nou buletin privind studiile de caz asupra unor baraje la care sistemele de urmarire au furnizat semnale asupra unor comportari atipice sau evolutii anormale ce au determinat interventii pentru punerea in siguranta, schimbarea modului de exploatare s.a. CROMB s-a angajat sa contribuie cu 4 studii de caz La Seattle a fost prezentata fisa de studiu de caz pentru barajul Paltinu redactata de dr. ing. Iulian Asman.

   In perioada 01 -06.06.2014 a avut loc la Bali in Indonezia a 82 –a Reuniune Anuala a ICOLD.

   In cadrul comitetului tehnic pentru supravegherea barajelor au fost prezentate fisele tehnice pentru studiile de caz ale barajelor Poiana Uzului, Pecineagu si Gura Raului.

  In cadrul Reuniunii anuale a fost organizat simpozionul international cu tema  « Barajele in mijlocul provocarilor globale de mediu » CROMB a participat cu trei comuncari dintre care doua au fost prezentate in plen de prof Radu Sarghiuta si prof.           Adrian Popovici si a treia a fost prezentata in cadrul sesiuni de postere:

  • « Diagnoza evolutiei structurale a barajelor prin folosirea monitorizarii dinamice » – autori Radu Sarghiuta si Altan Abdulamit ; Lucrarea a fost prezentata in plen de dl prof. Radu Sarghiuta.
  • « Ghid pentru procesul de preinvestitii al unui proiect hidroenergetic. Studiu de caz Uzina hidroenergetica de acumulare prin pompaj Tarnita – Lapustesti » – autor Irinel – Daniela Iacob ; D-na Iacob l-a delegat pe dl profesor Adrian Popovici sa prezinte lucrarea in plen..
  • «Alocarea rationala a fondurilor pentru modernizarea barajelor imbatranite » – autori Iulian Asman, Carmen Tudorache si Dan Stematiu. Lucrarea a fost inclusa in sesiunea de postere.

   In perioada 13 – 20 iunie 2015 s-a desfasurat la Stavanger in Norvegia, a 83 –a Reuniune Anuala si al XXV – lea Congres ale ICOLD.

    In cadrul Comitetului tehnic pentru baraje si viituri Ovidiu Gabor a prezentat viziunea CROMB asupra selectiei temelor pentru viitorul buletin intitulat provizoriu Evaluarea viiturilor, determinarea hazardului si mangementul. La comitetul tehnic pentru supravegherea barajelor reprezentantul CROMB a transmis versiunea finala a studiilor de caz.

    La Comitetul Tehnic pentru Exploatarea, intretinerea si reabilitarea barajelor CROMB a fost reprezentat de prof. Radu Sarghiuta. Comitetul a revizuit si incheiat buletinul cuprinzand instructiuni privind activitatea de exploatare si intretinere. Prof. Sarghiuta va fi implicat in elaborarea termenilor de referinta pentru buletinele dedicate Investigatiilor si reabilitarilor sub apa pentru baraje si Exploatarii barajelor.   

   In cadrul Reuniunii executive CROMB a fost pentru prima data reprezentat de prof. Altan Abdulamit in calitate de presedinte care a facut echipa cu acelasi secretar: dr. Ing. Iulian Asman

   CROMB a participat la al XXV –lea Congres al ICOLD cu 4 lucrari cate una pentru fiecare dintre cele 4 teme dezbatute la Congres (inovatie in utilizarea barajelor si acumularilor, descarcatori de ape mari, baraje de umpluturi si baraje miniere si reabilitarea si reproiectarea barajeor existente) dintre care doua “Evaluarea si imbunatatirea sigurantei descarcatorilor cu stavile” elaborat de regretatul profesor Stefan Ionescu si “Managementul riscului in cazul iazului minier Rosia Poieni” elaborata de Doina Popovici Dan Stematiu si Mihai Grozea au beneficiat de prezentari in plen ale domnului profesor Dan Stematiu.

Dl profesor Stematiu prezinta comunicarea CROMB in cadrul Q97 elaborata de regretatul prof. dr. Ing. Stefan Ionescu

    In perioada 15 – 20 mai 2016 s-a desfasurat la Johannesburg in Africa de Sud a 84 –a Reuniune anuala a ICOLD. CROMB a fost reprezentata de 7 delegati: prof. Dan Stematiu, prof. Altan Abdulamit, ing. Ovidiu Gabor, ing Cristian Ban (la prima participare ca vicepresedinte din partea A.N. Apele Romane), dr. Ing. Iulian Asman, dr. Ing. Sorin Niculae si dr. Ing. Catalin Popescu ca reprezentant al CROMB in cadrul Forumului tinerilor ingineri al ICOLD. La Reuniunea executiva a ICOLD, CROMB a fost reprezentat de presedinte prof. Altan Abdulamit si secretar dr. Ing. Iulian Asman.

   In cadrul simpozionului organizat cu acest prilej CROMB a participat cu cinci lucrari din care doua au fost prezentate in plen si anume “Promovarea solutiilor prietenoase ecologic pentru dezvoltarea bazinelor hidrografice”  elaborata de prof. Altan Abdulamit si de regretatul profesor si lider al CROMB Stefan Ionescu si ”Rolul barajelor in strategia pentru prevenirea si reducerea consecintelor destructive ale viiturilor elaborata de Iulian Asman, Sorin Randasu si Cristian Ban a fost prezentata de primul autor.

Presedintele si Secretarul CROMB la Reuniunea Executiva a ICOLD de la Johannesburg

  În perioada 3-7 iulie 2017 s-a desfăşurat la Praga, Republica Cehă, cea de a 85-a Reuniune Anuală a Comisiei Internaţionale a Marilor Baraje (ICOLD, întâlnire organizată de Comisia Internațională a Marilor Baraje (ICOLD) şi Comitetul Ceh al Marilor Baraje.

    Delegația care a participat la această reuniune a fost formată din:

  • Altan ABDULAMIT, director, Direcția Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, președinte al Comitetului Român al Marilor Baraje (CROMB);
  • Cristian BAN, director, DMLH în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, vicepreședinte al CROMB;
  • Iulian Dan AȘMAN, șef Birou UCC şi Siguranța Construcțiilor Hidrotehnice în cadru DMLH, Administrația Națională „Apele Române”. secretar al CROMB, reprezentantul CROMB în Comitetul Tehnic ICOLD pentru Supravegherea barajelor.

   CROMB a participat cu 6 lucrări la Simpozionul Internațional cu tema „Ingineria barajelor bazată pe cunoaștere”(reprezentanții MAP și ANAR sunt printre autorii a 3 dintre ele). Reprezentanții CROMB au participat activ la toate sesiunile tematice ale simpozionului și la dezbaterile care au avut loc cu acest prilej.

  Beneficiul participării delegației la cea de a 85-a Reuniune Anuală a Comisiei Internaționale a Marilor Baraje (ICOLD), organizată de Comisia Internațională a Marilor Baraje (ICOLD) și Comitetul Ceh al Marilor Baraje, este în primul rând posibilitatea de a participa direct în cadrul Reuniunii anuale a ICOLD unde Ministerul Apelor și Pădurilor inclusiv Administrația Națională ”Apele Române” sunt cei mai importanți membri ai Comitetului Național Român al Marilor Baraje (CROMB) şi de a discuta cu specialiști din alte țări următoarele aspecte extrem de importante ale ingineriei barajelor:

  • îmbunătățirile în sistemele de supraveghere pentru siguranța barajelor și securitatea amplasamentelor;
  • luarea de decizii bazate pe informații în domeniul construcției şi exploatării barajelor;
  • îmbunătățiri recente şi aplicații moderne în managementul acumulărilor şi bazinelor hidrografice;
  • considerații privind exploatarea lucrărilor hidrotehnice în contextul schimbărilor climatice;
  • schimb de informații în domeniul digurilor de apărare împotriva inundațiilor.

   În perioada 1-7 iulie 2018 s-a desfășurat la Viena, Austria cea de a 86-a Reuniune Anuală si la cel de al 26 – lea Congres ale Comisiei Internaționale a Marilor Baraje (ICOLD), întâlnire organizată de Comisia Internațională a Marilor Baraje (ICOLD) şi Comitetul Austriac al Marilor Baraje.

    Delegația care a participat la această reuniune a fost formată din:

  • Altan ABDULAMIT, director, Direcția Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, președinte al Comitetului Român al Marilor Baraje (CROMB);
  • Cristian BAN, director, DMLH în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, vicepreședinte al CROMB;
  • Iulian Dan AȘMAN, șef Birou UCC şi Siguranța Construcțiilor Hidrotehnice în cadru DMLH, Administrația Națională „Apele Române”. secretar al CROMB.

   Reprezentanții CROMB au participat activ la toate sesiunile tematice ale Congresului al XXVI – lea al ICOLD si la dezbaterile care au avut loc cu această ocazie.

   Din cele 4 lucrări transmise de CROMB pentru cele 4 chestiuni analizate în cadrul Congresului, trei au fost selectate pentru prezentare orala iar una a participat la sesiunea de postere. Reprezentanții MAP și ANAR au avut două prezentări orale:

  • „Diguri de protecție împotriva inundațiilor fundate pe terenuri slabe” elaborată de domnii profesori Altan Abdulamit și Dan Stematiu, prezentată de dl. Altan Abdulamit;
  • „Riscul datorită viiturilor asupra unor mici baraje de pământ din România. Lecțiile marilor viituri din 2005” având ca autori pe domnii Iulian Așman, Cristian Ban, Dumitru Bobocu și pe d-na Iliuța Matei, prezentată de primul autor.     


   În perioada 09-14 iunie 2019 a avut loc la Ottawa, Canada, cea de-a 87-a Reuniune Anuală a ICOLD care a inclus ședințele Comitetelor tehnice ale ICOLD, un tur tehnic la o amenajare hidrotehnică din zonă, Simpozionul Internațional cu tema „Baraje durabile și sigure în întreaga lume“, o serie de workshop-uri organizate în colaborare cu organizații și companii pertenere din Canada și Adunarea generală executivă a Comisiei Internaționale a Marilor Baraje (ICOLD). Intreaga manifestare a fost organizată  de ICOLD și Asociația canadiană a barajelor (CDA).

   Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) și Administrației Naționale „Apele Române” a fost formată din:

  1. Altan ABDULAMIT – director in cadrul Direcției Managementul Riscului la Inundații și Siguranța Barajelor din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, președinte al Comitetului Român al Marilor Baraje (CROMB); membru în Comitetul Tehnic pentru Siguranța Barajelor și în Comitetul Tehnic pentru Diguri.
  2. Dorel-Marcel DUME – Director general adjunct al Administrației Naționale „Apele Române”, membru în Adunarea Generală a CROMB, coordonatorul activităților din Administrația Națională „Apele Române” legate de exploatarea, urmărirea comportării și siguranța construcțiilor hidrotehnice, domenii și preocupări centrale ale ICOLD;
  3. Cristian BAN – Director D.M.L.H. în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, Vicepreședinte al CROMB din partea Administrației Naționale „Apele Române”, membru în Comitetul Executiv CROMB, participant în Comitetul Tehnic pentru Baraje și Viituri;
  4. Iulian AŞMAN – Sef Birou UCC și Siguranța Construcțiilor Hidrotehnice în cadrul D.M.L.H., Administrația Națională „Apele Române”, secretar al CROMB, reprezentantul CROMB în Comitetul Tehnic ICOLD pentru Supravegherea Barajelor.
  5. Sorin NICULAE – Director ESZ, membru al Comitetului Executiv CROMB participant din partea CROMB la simpozionul „Baraje durabile şi sigure în întreaga lume” (Inovatie, Dezvoltare durabila, Hazarduri si Conditii Extreme) si la lucrarile workshopului „Reglementarile barajelor – abordari moderne si provocari comune”

   Comitetului Român al Marilor Baraje (CROMB) a participat la simpozion cu 3 comunicări toate selectate pentru a fi publicate în volumul de articole al simpozionului, prima făcând obiectul și al unei prezentări orale:

  • Rolul barajelor și digurilor în managementul riscului la inundații în România – Autor: Altan Abdulamit,
  • Iazuri miniere în România – Autori: Altan Abdulamit, Mihai Grozea,
  • Prăbușirea ultimului tronson al pasarelei de acces la turnul de priză al barajului Bezid – Autori: Iulian Așman, Cristian Ban, David Csaba, Irina Ţibuleac.

   Președintele CROMB, dl. Altan Abdulamit secondat de secretarul CROMB dl. Iulian Așman, au reprezentat Comitetul naţional român la Adunarea generală a ICOLD, unde au participat la procesul privind luarea deciziilor legate de programele și acțiunile viitoare ale ICOLD, la stabilirea chestiunilor pentru viitorul Congres al ICOLD, care urma sa aiba loc la Marsilia în anul 2021, a tematicilor și subiectelor viitoarelor simpozioane workshop-uri, întâlniri de lucru.