CROMB și ICOLD 1990-2000


CROMB și ICOLD 1990-2000

   Evenimentele din decembrie 1989 aveau să aducă schimbări radicale în România. Comitetul Naţional Român al Marilor Baraje începea o nouă existenţă.

   La 26 mai 1990, la Sydney, s-a supus aprobării Reuniunii Executive ICOLD cererea României de readmitere în această organizaţie internaţională.

   In cele ce urmeaza sunt trecute in revista evenimentele si actiunile CROMB ce pot fi catalogate ca cele mai semnificative.

   Incepand cu Congresul al XVII – lea al ICOLD de la Viena din 1991 CROMB a avut o participare neintrerupta la toate Congresele si Reuniunile Anuale ale ICOLD.CROMB a trimis la Congresul de la Viena 4 referate.

   Delegatia CROMB a fost formata din 7 persoane (prof. Dr. ing. Dan Stematiu, prof. Dr. ing.Adrian Popovici, dr. ing. Eugen Luca, ing. Iurie Druta, ing. Paul Gheorghiescu, ing. Stefan Caciulescu si ing. Dinu Mihail) La Reuniunea executiva a ICOLD, CROMB a fost reprezentat de presedinte prof. Dan Stematiu si secretar Dinu Mihail. 

   In septembrie 1992 a avut loc la Granada in Spania a 60-a Reuniune anuala a ICOLD. Delegatia CROMB a fost formata din trei membrii: dr. ing. Stefan Ionescu, dr. ing. Eugeniu Luca si prof. Dr. ing. Constantin Iamandi. Dl Stefan Ionescu a fost delegat oficial in Comitetul tehnic pentru „Mediul inconjurator”

   In noiembrie 1993 s-a desfasurat Reuniunea anuala a ICOLD de la Cairo in care CROMB a fost reprezentat de dr. ing. Stefan Ionescu si prof. Dr. ing. Adrian Popovici. Dl prof. Popovici va deveni intai observator si ulterior membru plin al Comitetului tehnic pentru calculul barajelor, comitet din care facuse parte in urma cu ani profesorul Radu Priscu.

   In luna noiembrie 1994 s-au desfasurat la Durban in Africa de Sud a 62 –a Reuniune Anuala si al XVIII –lea Congres ale ICOLD. Delegaţia română a fost alcătuită din dr. Ştefan Ionescu, vicepreşedinte CROMB, ing. Cornel Andrei, director general al Aquaproiect (fost ICPGA) şi ing. Mircea Rusu, director al TAGCH – Sucursala Siret.

   În perioada 7-8 iulie 1995 s-a desfăşurat la Oslo reuniunea anuală a ICOLD-ului şi un simpozion organizat de comitetul norvegian. Delegaţia română era alcătuită din nouă persoane. Dintre aceştia, prof.dr.ing. Dan Stematiu, prof.dr.ing. Adrian Popovici, (de la Facultatea de Hidrotehnică),  dr.ing. Ştefan Ionescu şi ing Dan Hulea (de la RENEL)  participau la reuniunea executivului precum şi la reuniunile comitetelor tehnice ICOLD.

   Incepand cu anul 1995 ia fiinta la Crans – Montana in Elvetia la initiativa a 6 tari europene cu traditie in domeniul constructiei de baraje (Elvetia, Franta, Marea Britnie, Spania, Italia si Suedia) Clubul european al ICOLD. CROMB isi trimite reprezentanti si la aceste manifestari. Delegatul României la simpozionul amintit a fost profesorul Adrian Popovici. El a transmis cererea comitetului român de a adera la clubul ICOLD de curând înfiinţat. 

  In iunie 1996 are loc a doua intalnire a Clubului European al ICOLD de la Stockholm. Cu aceasta ocazie trei tari se alatura nucleului initial care a format Clubul european al ICOLD: Norvegia, Grmania si Romania.

   CROMB este reprezentat de 6 delegati: ing.Radu Bucuţa (de la GPEET),  ing. Emil Timofti (de la Hidroconstrucţia),  ing. Octavian Mateescu, ing. Mihai Ghinea şi ing. Chemal Abdulamit (toţi trei de la Aquaproiect) şi dl dr. ing. Nicolae Dascalescu care a fost desemnat reprezentant oficial al CROMB la aceasta manifestare.

   In octombrie 1996 s-a desfăşurat la Santiago de Chile reuniunea executivă ICOLD şi simpozionul internaţional privind aspectele seismice şi de mediu în proiectarea barajelor de umpluturi, beton şi steril, desfăşurat împreună cu seminarul privind râurile de frontieră. Reprezentanţii CROMB-ului la manifestările ştiinţifice amintite au fost dr.ing. Ştefan Ionescu şi profesorul Eugeniu Luca.

   In 1997 se desfasoara la Florenta in Italia al XIX – lea Congres al ICOLD  Pentru acest congres comitetul român a transmis patru rapoarte care tratau aspecte privind: cauzele accidentului tehnic de la barajul Tileagd şi soluţiile de remediere; presiunile interstiţiale din nucleul barajului Gura Apelor; metodele noi de prezentare a proiectelor în vederea acceptării publice şi atragerii de investitori şi aspectele privind colmatarea lacurilor unor baraje stăvilare.

    Delegaţia română la congresul amintit a fost alcătuită din: profesorii Adrian Popovici şi Dan Stematiu,  dr.ing. Ştefan Ionescu (de la RENEL), ing.  Dan Covăceanu, dr.ing. Nicolae Dăscălescu,  dr.ing. Gabriela Dimu,  ing. Dan Dobrescu, ing. Senofon Trandafir (toţi de la ISPH), ing. Alexandru Constantinescu şi dr.ing. Dan Marinovici (de la Aquaproiect), ing. Dan Hulea şi ing. Anton Korbl (de la GPEET). A fost cea mai mare delegaţie română participantă la o manifestare organizată de ICOLD, din istoria comitetului nostru de până atunci.

   Comitetul român a fost prezent la manifestările ştiinţifice organizate sub egida ICOLD, din capitala Indiei New Delhi in 1998, cu trei referate transmise pentru simpozionul amintit şi o delegaţie alcătuită din şapte specialişti. Aceştia au fost: prof. Adrian Popovici, prof. Dan Stematiu, dr.ing. Ştefan Ionescu, dr.ing. Nicolae Dăscălescu şi ing. Dan Hulea (delegaţi ai comitetului), ing. Senofon Trandafir şi ing. Constantin Teodorescu (de la ISPH).

   Referatele întocmite de inginerii români au abordat probleme referitoare la urmărirea siguranţei barajelor, scurgerile concentrate de apă din marile acumulări şi exploatarea unui baraj stăvilar în condiţii de colmatare a acumulării. Profesorul Dan Stematiu a prezentat în plen comunicarea: „Analiza deciziilor în monitorizarea siguranţei barajelor“.

    În perioada 19-25 septembrie s-a desfăşurat la Antalya, „capitala Rivierei Turceşti“ a 67-a Reuniune Anuală ICOLD. Cu acest prilej s-a desfăşurat şi simpozionul cu tema: “Fundaţiile barajelor, probleme şi soluţii“. La acest simpozion comitetul român a participat cu patru referate.Delegaţia CROMB la Antalya a fost alcătuită din: prof. dr.ing. Adrian Popovici (delegat oficial al CROMB), prof.dr.ing. Dan Stematiu, ing. Dan Hulea şi ing. Marilena Vasile (de la Hidroelectrica), ing. Ion Vasilescu şi ing. Teodor Săcuiu (de la ISPE) şi ing. Alexandru Boitan (de la Electrica Sibiu-nou membru colectiv la aceea vreme al comitetului nostru).

   În perioada 14-22 septembrie 2000 s-a desfăşurat la Beijing a 68-a Reuniune Anuală şi al XX – lea Congres ale ICOLD.. Comitetul român a fost reprezentat de preşedintele de onoare al CROMB, prof. dr.ing. Dan Stematiu, vicepreşedintele  dr.ing. Ştefan Ionescu, prof.dr.ing. Eugeniu Luca, ing. Radu Stoica, ing. Alexandru Boitan şi dr. ing. Nicolae Dascalescu. Aceştia au participat ca membri oficiali sau observatori la lucrările unor comitete tehnice ICOLD.

   Delegaţii CROMB au distribuit in cadrul intalnirii de la Beijing exemplare din foarte apreciata monografie recent aparuta „Dams in Romania” şi numarul din revista Hidrotehnica dedicat Congresului ICOLD.

Preşedintele de onoare CROMB, prof. Dan Stematiu, (în prim plan) şi secretarul comitetului, dr. ing. Nicolae Dăscălescu la Beijing (2000)