CROMB ȘI ICOLD 2000-2010
În perioada 25-27 iunie 2001 s-a desfăşurat la în Norvegia, Simpozionul European ICOLD „Barele în contexul european“. La acest simpozion CROMB transmisese un referat intitulat „Progrese în legislaţia română privind siguranţa barajelor bazată pe gestionarea riscului“. Autorii lui erau: prof.dr.ing.Dan Stematiu, dr.ing. Ştefan Ionescu şi ing. Petre Marinescu. Acest referat fusese selectat să fie prezentat în plen. Avand in vedere ca niciunul dintre autori nu putea participa, CROMB l-a desemnat pe dl dr. ing. Nicolae Dascalescu sa prezinte comunicarea in plen.
Până la sfârşitul anului 2001, sub egida ICOLD s-au mai desfăşurat două reuniuni internaţionale. Este vorba de Reuniunea Anuală ICOLD de la Dresda, unde au participat: prof.dr.ing..Adrian Popovici, prof.dr.ing. Eugeniu Luca, ing. Teodor Săcuiu şi ing. Ovidiu Gabor, şi de Seminarul comitetului tehnic ICOLD „Analiza numerică a barajelor“de la Salzburg, unde a participat profesorul Adrian Popovici. La acest seminar s-a hotărât ca următoarea reuniune a comitetului tehnic ICOLD cu privire la „Metodele de calcul ale barajelor“ să se desfăşoare la Bucureşti în anul 2003.
În perioada 22-27 septembrie s-a desfăşurat la Foz do Iguassu , în Brazilia, a 70-a Reuniune Anuală ICOLD. Delegaţia comitetului nostru a fost alcătuită din: prof.dr.ing.Adrian Popovici, ing. Marian Sterian, prof.dr.ing. Eugeniu Luca, ing.Teodor Săcuiu şi dr.ing. Nicolae Dăscălescu. La aceştia s-au adăugat prof.dr.ing. Valeriu Nistreanu de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi ing. Cristian Cazamacli de la Hidroelectrica.
Trebuie menţionat că la reuniunea de la Iguassu s-a hotărât admiterea României ca membru oficial al acestui din urmă comitet. CROMB avea acum reprezentanţi în cinci comitete tehnice ale ICOLD-ului.
În periada 11 iunie – 20 iunie 2003 s-au desfăşurat în Montreal (Canada) a 71 –Reuniune Executivă ICOLD şi cel de-al 21-lea Congres al Marilor Baraje. Între reuniunea executivă şi congres s-a mai desfăşurat Simpozionul „Probleme majore ale barajelor din steril”.
Delegaţia română, alcătuită din 18 delegaţi, a reprezentat cea mai mare participare românească la manifestările tehnice organizate de ICOLD de-a lungul timpului. Din delegaţie a făcut parte şi un proaspăt absolvent al Facultăţii de Hidrotehnică.
La congresul de la Montreal, comitetul român a transmis cinci rapoarte cu privire la finanţarea barajelor, la evaluarea economică a proiectelor de amenajări incluzând baraje, la îmbătrânirea şi reabilitarea barajelor de beton şi din zidărie, inclusiv a uvrajelor anexă ( cu două rapoarte) şi la aspectele seismice privind barajele.
Tot în acest an aniversar pentru CROMB, s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 24-26 septembrie 2003, al VII-lea Seminar Internaţional ICOLD privind Analiza Numerică a Barajelor: Acest seminar , al cărui an de desfăşurare, stabilit de ICOLD în anul 2001, a coincis întâmplător cu anul aniversar al CROMB, este prima manifestare ştiinţifică internaţională pe care Comisia Internaţională a Marilor Baraje, prin comitetul său tehnic „Aspecte de Calcul şi Proiectare a Barajelor”, a organizat-o în România.
La lucrările seminarului au participat 68 delegaţi, specialişti în calculul şi proiectarea barajelor, din 12 ţări: Anglia, Austria, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Iran, Italia, Japonia, România, Rusia şi Statele Unite ale Americii.
În anul 2004, s-a desfăşurat, în perioada 16-22 mai, la Seul (Coreea de Sud), a 72-a Reuniune Anuală ICOLD. Din delegaţia CROMB au făcut parte prof.dr.ing. Adrian Popovici, dr.ing. Nicolae Dăscălescu, prof.dr.ing. Eugeniu Luca , ing. Anca Echizli şi ing. Dan Hulea.
În luna iunie a acestui an, alţi doi membri ai comitetului nostru au participat la manifestări internaţionale organizate de ICOLD. Astfel, ing. Iulian Aşman, a prezentat un raport la reuniunea Grupului de Lucru „Eroziunea internă” al Clubului European ICOLD, desfăşurată la Paris, iar ing. Octavian Mateescu si Iulian Asman au reprezentat comitetul nostru la Reuniunea Clubului European de la Canterbury (Marea Britanie).
In anul 2005 in perioada 1-6 mai s-a desfăşurat in Iran la Teheran a 73-a Reuniune Anuală ICOLD. La această manifestare tehnică, desfăşurată în capitala Iranului, comitetul nostru a fost reprezentat de : ing. Octavian Mateescu, vicepreşedinte CROMB, (reprezentantul oficial la reuniunea amintită) şi ing. Dan Hulea (membru al comitetului tehnic al ICOLD pentru supravegherea barajelor).
În perioada 18-23 iunie 2006 s-a desfăşurat la Barcelona a 74-a Reuniune Anuală ICOLD şi al 22-lea Congres ICOLD. Dintre membri delegaţiei române amintim pe: prof.dr.ing. Dan Stematiu şi prof.dr.ing. Adrian Popovici (delegaţi oficiali la reuniunea executivă ICOLD şi membri în comitetele tehnice), prof.dr.ing. Eugeniu Luca, conf. dr.ing. Mădălin Mihailovici, ing. Ovidiu Gabor, ing. Dan Hulea (reprezentanţi ai comitetului român la reuniunile comitetelor tehnice). Delegaţii români au participat, de asemenea, şi la reuniunea şi simpozionul Clubului European ICOLD.
În perioada 24-29 iunie 2007 s-au desfăşurat la Sankt Petersburg (Rusia) al 75-a Reuniune Anuală ICOLD. Reprezentanţii oficiali la această reuniune au fost preşedintele CROMB, prof. dr.ing. Dan Stematiu şi secretarul comitetului, conf.dr.ing. Nicolae Dăscălescu.
Reprezentanţii CROMB în comitetele tehnice ICOLD la reuniunea amintită au fost: prof.dr.ing. Adrian Popovici, prof.dr.ing. Eugeniu Luca, conf.dr.ing. Mădălin Mihailovici, ing. Ovidiu Gabor şi dr.ing. Iulian Aşman (care l-a înlocuit la şedinţa comitetului pe ing. Dan Hulea).
În perioada 2-6 iunie 2008 s-a desfăşurat la Sofia (Bulgaria) a 76-a Reuniune Anuală CROMB. Era ultima participare a fostului secretar la o astfel de reuniune care primise si sarcina să-l prezinte pe noul secretar doamnei Nicole Schauner, secretara ICOLD care a activat alături de mulţi preşedinţi şi secretari ai Comisiei Internaţionale a Marilor Baraje.
In mai 2009 s-au desfasurat la Brasilia, capitala Braziliei a 77-a Reuniune Anuala si al XXIII Congres ale ICOLD CROMB a fost reprezentat de 8 delegati (profesorii Adrian Popovici, Radu Saghiuta si Altan Abdulamit, ing. Dan Covaceanu, ing. Ovidiu Gabor, ing. Octavian Mateescu, dr. Ing. Iulian Asman si ing. Eva Panduru) si a participat cu cate o lucrare la fiecare din cele 4 chestiuni ale Congresului ICOLD.
La acest congres CROMB era reprezentat in 6 comitete tehnice (comitetele tehnice pentru calculul barajelor, pentru baraje si viituri, pentru supravegherea barajelor, pentru reabilitarea barajelor, pentru baraje miniere si pentru mediul inconjurator).. La Reuniunea executiva CROMB a fost reprezentata de noul presedinte, prof. Radu Sarghiuta si noul secretar dr. Ing. Iulian Asman. In cadrul congresului au fost dezbatute chestiuni legate de barajele cu folosinta hidroenergetica, managementul colmatarii acumularilor existente si noi, modernizarea si imbunatatirea barajelor existente, managementul barjelor existente si managmentul sigurantei barajelor.
CROMB a avut o comunicare in plen cu lucrarea “Evaluarea gradului de colmatare si a masurilor de prevenire si controlul fenomenului la acumularile din Romania” elaborata de dr. Ing. Nicolae Dascalescu dr. ing. Iulian Asman si dr. ing. Gabriela Dimu prezentata de al doilea autor.
In mai 2010 a avut loc la Hanoi in Vietnam a 78 – a Reuniune Anuala a ICOLD.in care s-a analizat stadiul elaborarii viitorului buletin 158: “Instructiuni privind supravegherea barajelor”. CROMB a avut cateva contributii importante la elaborarea buletinului in special la redactarea capitolului de baze de date aferente supravegherii barajelor. CROMB care a avut 5 delegati (profesorii Radu Sarghiuta si Eugeniu Luca, dr. Ing. Irinel Iacob, ing. Ovidiu Gabor si dr. Ing. Iulian Asman).
In septembrie 2010 o delegatie a CROMB a luat parte la al 8-lea Simpozion al Clubului European al ICOLD cu tema “Siguranţa Barajelor – Durabilitate într-un Mediu în Schimbare” care a avut loc la Innsbruck. CROMB a participat la materialul editat cu toate cele 4 lucrari inscrise in simpozion din care 3 au fost prezentate in cadrul sesiunilor de lucru, avand una din contributiile importante la desfasurarea simpozionului. Cei trei prezentatori din partea romana au fost prof. dr. ing. Dan Stematiu la sectiunea Baraje mici, prof. dr. ing. Radu Sarghiuta la sectiunea Supraveghere si dr. ing. Iulian Asman la sectiunea Mentenanta
Delegatia CROMB a reunit cadre universitare si specialisti de la cateva institutii implicate in activitatea de proiectare, constructie si exploatare a barajelor si asigurarea functionarii lor in siguranta, in total 10 persoane.